Svartvinbärsmousse

Här kommer recept på en svartvinbärsmoussetårta:
 
 
Botten:

110 g smör
2 1/3 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Sätt ugnen på 175°C.
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten. Bre ut smeten i en smord, mjölad springform, ca 24 cm i diameter. Ha gärna ett bakplåtspapper i botten så är det enklare att lossa tårtan sen.
Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna
 
Mousse: 400 g svartavinbär
5 dl grädde
5 gelatinblad
florsocker efter smak
 
Blötlägg gelatinblad i ca 5 min i kallt vatten
mixa svartavinbär
vispa grädden
värm hälften av bärpurén tills det nästan kokar
Smält gelatinet i bärpurén och tillsätt sedan resten av purén
Blanda ner i grädden och smaka av med florsocker till lagom sötma.
Häll i formen över botten och låt stelna i kyl eller frys.
 
Gele:
2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
4 gelatinblad.
 
Lägg gelatinbladen i blöt.
Värm hälften av saften tills den nästan kokar. Smält gelatinbladen i saften och blanda sedan i resten av saften.
Häll försiktigt över tårtan. Det är viktigt att gelén inte är för varn när den hälls på tårtan, låt den gärna svalna en liten stund innan. Låt stelna i kyl.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0