Svartvinbärsmousse

Här kommer recept på en svartvinbärsmoussetårta:
 
 
Botten:

110 g smör
2 1/3 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Sätt ugnen på 175°C.
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten. Bre ut smeten i en smord, mjölad springform, ca 24 cm i diameter. Ha gärna ett bakplåtspapper i botten så är det enklare att lossa tårtan sen.
Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna
 
Mousse: 400 g svartavinbär
5 dl grädde
5 gelatinblad
florsocker efter smak
 
Blötlägg gelatinblad i ca 5 min i kallt vatten
mixa svartavinbär
vispa grädden
värm hälften av bärpurén tills det nästan kokar
Smält gelatinet i bärpurén och tillsätt sedan resten av purén
Blanda ner i grädden och smaka av med florsocker till lagom sötma.
Häll i formen över botten och låt stelna i kyl eller frys.
 
Gele:
2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
4 gelatinblad.
 
Lägg gelatinbladen i blöt.
Värm hälften av saften tills den nästan kokar. Smält gelatinbladen i saften och blanda sedan i resten av saften.
Häll försiktigt över tårtan. Det är viktigt att gelén inte är för varn när den hälls på tårtan, låt den gärna svalna en liten stund innan. Låt stelna i kyl.

Passionsfruktstårta- recept

Passionsfruktstårta:
Botten:

110 g smör
2 1/3 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Sätt ugnen på 175°C.
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten. Bre ut smeten i en smord, mjölad springform, ca 24 cm i diameter. Ha gärna ett bakplåtspapper i botten så är det enklare att lossa tårtan sen.
Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna

Mousse:
5 dl grädde
1 dl tropisk nektarjuice- koncentrat
5 gelatinblad
florsocker efter smak
ev 1 passionsfrukt

Lägg gelatinblad i blöt ca 5 min
Vispa grädden
värm hälften av juicekoncentratet tilld det nästan kokar
smält gelatinet i juicen, häll sedan på resten av juicekoncentratet.
Blanda gelatin+koncentrat med grädden, smaka av med lite florsocker till lagom sötma.
ev kan man ha i fruktköttet av 1 passionsfrukt i moussen.
Låt stelna, i kyl eller frys.

Gelé
2-3 passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice
4 gelatinblad

Lägg gelatinblad i blöt i kallt vatten ca 5 min.
Värm hälften av juicen tills den nästan kokar.
Smält gelatinet i juicen, häll sedan på resten av juicen.
Gröp ur fruktköttet på passionsfrukterna och blanda i.
Häll försiktigt gelébladningen över tårtan när den fortfarande är i sin form. Låt stelna i kyl.

Lossa försiktigt tårtan från sin springform, skär runt gelén under tiden så den inte spricker.

Sommarjobbstårta

 
 
 
Tårta till sista dagen på sommarjobbet. Vaniljbottnar fylld med hasselnöts- och chokladmousse samt hallonousse med extra mosade hallon. Täckt med sugarpaste och dekoration av sugarpaste och flowerpaste.
 
Köpte en mönstermatta på panduro som nu får in mer och mer bakgrejer! Krävs lite övning innan det blir helt bra tror jag men ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Min födelsedagstårta

Chokladbotten och fylld med limemousse och jordgubbsmousse med extra mosade jordgubbar. Spacklad med citronsmörkräm och täckt med chokladsugarpaste. Dekorationer av sugarpaste och flowepaste. Har inte provat att ha nåt annat än vaniljsocker i smörkrämen innan, men blev ju underbart gott med citronskal i!

bebistårta


Bakade tårta till mitt sommarjobb på neonatalen (därav bebisen ;) ). Chokladbotten och fylld med svartvinbärsmousse och vaniljmousse. Spacklad med smörkräm och täckt med sugarpaste. Dekorationer av sugarpaste och spritsad kristyr.
 
Inte helt enkelt att få till spritsningen, men övning ger färdighet ;)

Cherry choklatecake

Chokladbottnar med fyllning av körsbärs- och philadelphiakräm. Chokladtryffel ovanpå.
 
 
 

Midsommartårta

Fylld med halloncurd och fläderblomsmousse. Täckt med smörkräm och sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste.

Recept Kladdkaka med kokostosca

Här kommer ett recept på en riktigt god och lättbakad långpannekaka:
 
Ingredienser:
Kaka:
200 g smör
4 ägg
5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
3 dl mjöl
 
Glasyr;
200 g kokos
1 dl ljus sirap
2 dl socker
1.5 dl grädde
75 g smör
 
Kakan:
Sätt ugnen på 200 grader
Täck en långpanna med bakplåtspapper
Smält smöret i en kastrull och rör ner resten av ingredienserna
Häll i långpannan och grädda 15 min.
 
Gör under tiden glasyren:
Smält smöret i en kastrull
Häll i resten av ingredienserna och låt koka på svag värme ca 5 min under omrörning.
 
Bred ut glasyren över den halvbakade kakan och grädda ytterligare 10 min eller tills glasyren fått fin färg.
 
Blir väldigt gott med lite grädde till :)

Svartavinbärsmacrons- Recept

 
Kakor:
170 g florsocker
110 g siktat mandelmjöl
3 äggvitor
2 msk strösocker
Lila hushållsfärg/ röd+blå hushållsfärg
 
Svartvinbärskräm:
100 g svartavinbär
125 g vit choklad
2 tsk honung
2 msk grädde
 
kakor:
Väg upp florsocker och blanda med mandelmjölet. Sikta.
Vispa äggvitor fluffigt. Tillsätt stösockret och fortsätt vispa tills det blivit ett fast skum.
Vänd ner mandel- och florsockerblandningen samt hushållsfärg.
Spritsa ut rundlar, knappt stora som 5-kronor på två bakplåtspappersklädda plåtar.
Låt kakorna vila minst 45 min så får de en finare yta.
Grädda i 125 grader i ca 20 min nederst i ugnen. Kakorna skall vara ganska bleka men underdelen skall släppa från bakplåtspappret.
Låt svalna.
 
Krämen:
Mixa vinbär och passera genom en sil. Efter detta skall du väga upp så du har 50 g kvar.
Värm upp alla ingredienser i en kastrull tills det smält ihop. Låt stelna i kyl tills krämen är lagom fast att spritsa.
Spritsa svartvinbärskräm på hälften av bottnarna och lägg ihop med resten.
De kan farvaras i kyl i upp till en vecka.

RSS 2.0