Cupcake med vitchoklad, citronfyllning och marängsmörkräm
Här kommer receptet på de cupcaks jag bakade till min praktik på förlossningen. Bild kommer senare :)
Cupcake med vitchoklad, citronfyllning och marängsmörkräm
Vitchokladcupkake:
ca 12 st Normalstora
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2,5 dl socker
2 ägg
1 dl olja
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
1 dl riven/hackad vit choklad
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Vispa ihop socker, ägg, olja och vanilj i en annan bunke
Blanda in mjölblandningen i äggsmeten.
Häll till i mjölken och rör om snabbt.
Blanda i den rivna chokladen.
Fyll muffinsformar till ca hälften med smet. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt så att de behåller formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Låt svalna.
Citronfyllning:
1 citron, rivet skal och saft
1 dl socker
5 äggulor
50 g smör
Låt citronsaft, skal, socker och äggulor sjuda tills det tjocknar. Passa noga! Dra av från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.
Ta hjälp av en äppelurkärnare och gör ett hål i varje muffin. Häll citronfyllningen i en spritspåse och fyll hålen på muffinsen.
Marängsmörkräm:
5 äggvitor
250 g socker
250 g rumsvarmt smör
vaniljsocker
Ställ en bytta över vattenbad. Häll i äggvita och socker. Värm på tills sockret löst sig och marängsmeten är lite ljummen. Rör ordentligt under tiden så att det inte blir äggröra!
Vispa sedan tills det svalnat och blivit en fluffig marängsmet.
Vispa i smöret (obs måste vara rumsvarmt för att inte bli klumpar!). Fortsätt vispa till det blir en jämn smet. Det kommer sjunka ihop och se ut som om det stelnat något. Tillsätt vaniljsocker efter smak.
Spritsa marängsmörkrämen på muffinsarna och dekorera!